2013. március 2., szombat

Szemelvények, intelmek..

….az apokrif és kevésbé apokrif írásokból

Gondoltam összehozok egy kis válogatást, amit különböző apokrif evangéliumok olvasása ihletett meg. Amolyan felsorolásszerűen gondoltam ezt közölni, a teljesség mindennemű igénye és lehetősége nélkül. Válogatva a versek közül. Egyrészt nagy munka, másrészt van, ami fel se tűnne. Tehát olyan tanácsokat és praktikákat közlök lentebb, aminek talán gyakorlati haszna is van. Ezt mindenkinek saját magának kell megítélnie.

Következzenek tehát a versek:

„Aki kételkedő az imájában, sötét az önmaga számára. És még az angyalok sem bíznak az ilyenben.” 

Saját magunk a legfőbb támaszunk, ha magunkban nem hiszünk, miért tenné ezt más. A pozitív hit, pozitív cselekedetet szül, emellett tudni kell kívánni, hogy a kívánság teljesüljön. A kételkedés kétségbeesést szül, a kétségbeesés elsötétíti a jellemet. Sötét ember nyomát nem kíséri angyali szeretet, segítség. A kételkedés eltántorít. Feladatot csak koncentrálva lehet végrehajtani, az akarat tüzével máglyát gyújtva. Így nő a mag, így kel fel a nap.

„Ne szeressétek a világot és a dolgokat, amelyek a világban vannak, mert a világ kérkedése és pusztulása az ördögtől van.”

Ne ragaszkodj az illúziókhoz, ne a tömeget szeresd, ne a divatnak felelj meg, hanem a szívedre hallgass. Ne a világot szeresd, hanem légy te a világban lévő szeretetlélek, melyet semmi sem sebez, és semmi sem pusztít. Csak az álom foszlik szerte szét, az álmodót nem éri baj.
http://sphotos-b.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/581811_386551961444187_402054739_n.jpg

„Az, aki a böjtöt folyamatosan gyakorolja, az nem fog bűnt elkövetni, bár irigység és viszály van a belsőjében. Böjtöljenek hát a tiszták, de amikor az böjtöl, aki nem tiszta, az haragra gerjeszti az Urat, és az angyalait is.”

A mohóság már sok birodalmat roppantott szét, egy embert még könnyebben képes ingoványba süllyeszteni. Ám hiábavaló a böjt, ha csak elveszünk magunktól. Adni is tudni kell, másoknak is, önmagunknak is. A birodalmat tartó falakat, a testet folyamatosan karban kell tartani, figyelni a réseket, s őrt állítani, hogy az ellenség ne juthasson be. Ez munkával jár, sokszor csata is zajlik, kívül és belül egyaránt. Aki haragra gerjeszti az Urat, önmaga Ura ellen fordul. 

„Amit magadnak nem szeretnél, azt másnak se tedd.”

Amit viszont magadnak szeretsz tenni, tedd mással is.

„Fiam, légy mindig hű az Úrhoz. Ne vétkezz, és ne szegd meg a parancsait. Egész életedben a jót tedd és ne járj az igazságtalanság útjain. Mert ha az igaz úton jársz, minden vállalkozásod sikerrel jár, mint a többieknek is, akik az igazságot szolgálják. „

Mindig légy hű tiszta szívből jövő, belső elhatározásodhoz. Nem a világ ítél meg, hanem te önmagadat. Ne vétkezz saját törvényeid ellen, ne kísértsd a lelkiismereted. Ne járj mások útján, azaz ne éld más sorsát. Megvan a szereped, amibe teljessé válsz. Ne hasonulj, foglalkozz magaddal.

„A láthatatlan dolgok egy része ereszkedjen a láthatóba!” 

Egyszerű vers, még is sok mindenre tanít. Kösd össze a lelki világodat, a testivel. Élj, álmodozz, tervezz, varázsolj, hass az anyagra, hass a testedre, hass a környezetedre. 

Ezek voltak hát azok az intelmek, amikről pár szót szerettem volna ejteni. Talán egyszer majd folytatom az írást, addig is:

„Szállj alá és szilárdulj meg! S ez lesz az alapja a lenti dolgoknak!”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése